skiba plac logo
Białko!

Białko!

2016-04-12

W pierwszym wpisie wspominaliśmy o przewadze odżywczej mięsa oraz jego przetworów nad produktami roślinnymi. Rzeczywiście białka, a co za tym idzie aminokwasy, dostarczane organizmowi ludzkiemu w postaci mięsa, są bardziej przyswajalne i urozmaicone. Zawartość w mięsie jest różna. Ogólnikowo zawiera ono 70% wody, 17,5% białka, 4,8% substancji mineralnych, 9% tłuszczu,oraz 0,6% węglowodanów. Proporcje takie są szacunkowe, ponieważ rzeczywista zawartość tych składników waha się. Ilość uzależniona jest od takich czynników jak otłuszczenie tkanki mięśniowej, wieku a nawet gatunku zwierzęcia.
Odpowiadają również za utrzymanie struktury mięsa, smak i jego zapach, które uwalniane są podczas obróbki termicznej mięsa (np. przez gotowanie).
Białko zawarte w produktach pochodzenia roślinnego, nie posiada niestety pełnego zestawu potrzebnych aminokwasów.
Zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na białko, jest uzależnione przede wszystkim od wieku, płci oraz masy ciała. Jest ono niezbędnym składnikiem pokarmowym, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poprzez spalanie dostarcza nam energii, bierze udział w regulacji ciśnienia, służy do regeneracji zużytych komórek oraz tkanek, zapewnia wzrost i prawidłowy rozwój organizmu.
Brak oraz nadwyżka białek w organizmie człowieka może być szkodliwy dla zdrowia. Niedobór może powodować problemy z dorastaniem, być przyczyną obniżenia odporności organizmu czy spadku masy ciała. Natomiast nadmiar, zaburzenia metabolizmu i w konsekwencji inne groźniejsze dolegliwości. Ilość spożywanego białka dla osoby dorosłej, powinna być uzależniona od rodzaju wysiłku fizycznego. Dla osób prowadzących siedzący tryb życia, ilość dostarczanych białek powinna wynosić ok. 1-1,5 g/ 1kg masy ciała, osoby czynnie uprawiające sport, w ilości ok. 2 g/ 1kg masy ciała.

Wybrane produkty wysokobiałkowe ( 100g):
- Wieprzowina – 12-19 %
- Wołowina – 18-21 %
- Kurczęta – 19,5-23 %
- Indyki – 21-24 %
- Dorsz – 17 %
- Makrela – 22,7 %
- Soja – 34,9 %
- Groch – 23,8 %
- Jajko – 12,5 %
- Mak – 20,1 %

W jaki sposób dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość wartości odżywczych?

Odpowiedz jest bardzo prosta. Należy zadbać o zróżnicowaną dietę, wprowadzając do codziennego jadłospisu produkty mięsne wraz z jej pochodnymi (bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, żelazo, cynk, witaminy z grupy B), warzywa, owoce (dostarczają one kwas foliowy, flawonoidy, składniki mineralne, błonnik oraz witaminy C i beta-karoten), a także produkty zbożowe (są one źródłem węglowodanów złożonych, białka roślinnego a także witamin z grupy B, błonnika pokarmowego, magnezu, cynku oraz żelaza).