skiba plac logo

Składniki

Składniki (na 4 porcje):
250 g czarnej fasoli
250 g fasoli oczko
2 pęta kiełbasy podwawelskiej (500 g)
1 cebula
2 łyżki oleju rzepakowego
2 puszki krojonych pomidorów
1 mały słoik przecieru pomidorowego
1-2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
1/3 łyżeczki ostrej papryki
sól, czarny pieprz

Fasolka po bretoński z dwoma rodzajami fasoli oraz kiełbasą podwawelską Skiba




Przepis

1. Fasolę zalać wodą i zostawić na noc do napęcznienia.

2. Odcedzić fasolę i zalać świeżą wodą w osobnych naczyniach, a następnie gotować do miękkości przez około 60 minut co jakiś czas sprawdzając jej miękkość. Posolić gotującą się fasolę na 5-10 minut przed końcem gotowania. Odcedzić zostawiając trochę wody do ewentualnego późniejszego podlania.

3. Pokroić kiełbasę w kostkę.

4. Obrać cebulę, przekroić i pokroić w kostkę.

5. Rozgrzać olej i smażyć kiełbasę przez 3-4 minuty, dodać cebulę i smażyć przez 3-4 minuty aż do jej zeszklenia.

6. Przełożyć do garnka fasolę, usmażoną kiełbasę z cebulą, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, ostrą paprykę, sól i pieprz oraz ewentualnie uzupełnić wodą spod gotowania fasoli. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut.